GezondheidsmanagementNieuwsPreventieStressZiekteverzuim

Werkgever moet ingrijpen bij vage klachten

By april 24, 2012 No Comments

Vijftien procent van de werknemers die langdurig ziek is heeft vage klachten zoals vermoeidheid. Werkgevers moeten doortastend en nuchter ingrijpen, zegt bedrijfsarts Rob Hoedeman van een arbodienst die promoveerde op dit onderzoek.

Bij vage lichamelijke klachten moeten werkgevers ‘nuchter en doortastend’ optreden en de zieke werknemer zeker niet in de watten leggen. Vijftien procent van de werknemers die langdurig verzuimen, blijft 78 dagen langer weg van zijn werk door onverklaarbare klachten. Het verzuim is, naast de onaangename gevolgen voor werknemer en -gever, ook een aanzienlijke schadepost.

‘Elke ziektedag kost 250 euro, dus bij 78 dagen komt dat neer op bijna twintigduizend euro’, aldus Rob Hoedeman, die vorige maand in Groningen promoveerde op dit type verzuim.

Bij zijn onderzoek werden de vage klachten van 480 patiënten onder de loep genomen. Daaruit bleek dat het meest werd geklaagd over ‘vermoeidheid’. Pijn, van hoofdpijn via rugklachten tot gewrichtspijnen, was de tweede belangrijke klachtenbron. Simuleren komt echter nauwelijks voor, stelde Hoedeman vast.

Verzuim begint met erkende klachten

Het verzuim begint meestal met erkende lichamelijke of psychische klachten. ‘Maar vijftien procent van de patiënten die langer dan drie weken ziek zijn, krijgt van die vage klachten. Die komen bovenop de eigenlijke ziekte, maar zijn wel de hoofdoorzaak van de lange verzuimduur. En die thuisblijvers houden zich vervolgens vooral bezig met hun kwalen en doen te weinig om beter te worden en weer aan de slag te gaan.’ Met als gevolg dat de zieke vaak terecht komt in een neerwaartse spiraal waar hij op eigen kracht moeilijk uitkomt.

Werkgevers weten vaak niet hoe ze moeten omgaan met deze werknemers. De neiging is groot om begrip te tonen en mee te gaan in de klachten’, zegt Hoedeman. ‘Daar schiet niemand iets mee op. Maar het tegendeel, aandringen op een nieuwe diagnose of nader onderzoek, werkt ook niet. Dat versterkt meestal alleen maar de klachten. Het beste is preventief optreden. Hou de vinger aan de pols en let op de gezondheidsklachten van je personeel, zodat je tijdig kunt ingrijpen.’

De werkgever moet zodra hij de eerste klachten signaleert ‘doortastend maar rechtvaardig’ optreden, zegt Hoedeman. ‘Ga een goed gesprek aan, luister naar de klachten en probeer er met hem uit te komen. En als dat niet lukt, kun je altijd nog de bedrijfsarts inschakelen.’

Bots BodyWorks

Author Bots BodyWorks

More posts by Bots BodyWorks